Evde Kefir Yapın!

Menopoz Döneminde Beslenme
Haziran 25, 2019
Detoks İçin Turp
Haziran 25, 2019

Kefir olarak Rusyanın Kafkas dağlarında geliştirildiği düşünülmektedir.

Kefir; B1,B12, biotin, triptofan, kalsiyum, magnezyum, fosfor içermektedir.

Kefir mayası, laktik asit ve maya bakterilerinden oluşup karnıbahara görünüşte benzerdir.

24 saatlik bir sürede, kefir tanelerindeki mikroorganizmalar  sütle karıştırılıp fermente  kefir haline getirilir. Sonrasında kefir taneleri çıkarılarak tekrar kefir yapınında kullanılır.

Kefir, sütteki laktozun birleşik laktik asit ve alkolle oluşan fermantasyon ürünüdür. Laktik asit bakterileri ve kefir taneleri mikrobik aktivitesi sonucu üretilmektedir. Düşük sıcaklıklarda korunabilen kefir tanelerinden fermante edilir.

 

Fermantasyon işlemi sırasında Kefir taneleri normal sütü Kefir içeceğine dönüştürmektedir.Laktik asit, etanol, asetik asit, karbondioksit  gibi bileşikler yanı sıra vitaminler de üretilmektedir.

 

Kefirin probiyotik içeriği nedeniyle laktoz intoleransı semptomlarının azaltılması, bağışıklık sisteminin uyarılması, kolestrolü düşürmesi ve antikanserojen olması nedeniyle son yıllarda tüketimi de, kefir ile ilgili yapılan çalışmalarda artmıştır.

 

Sağlıklı bir bağırsak florasına sahip olmak istiyorsanız kefiri günlük besin düzeniniz içinde kullanmayı unutmayın.

 

Mayalama işlemi bittikten sonra kefir taneleri sütten ayrılır. Oluşan ürün 4 derece muhafaza edilmesi uygundur.

Kefir üretmek için en uygun sıcaklık 20-30 derecedir.Kefir 12-48 saatte fermante olur.

 

Kefirin sağlığımıza faydaları

  • antitümör
  • antibakteriyel
  • inflamatuar
  • bağışıklık sistemini uyarır
  • gastrointestinal sistemi destekler
  • stresi azaltır, sakinleştirir
  • depresyona yakalanma riskini azaltır

 

Kefirde; Lactobacillus Caocasus, Leuconostos, Acetobacter ve Streptococcus bakterileri bulunurken

Saccharomyces, Torula gibi yararlı mayalar bulunmaktadır. Bu yararlı mayalar vücutta bulunan patojenik yani hastalık yaratabilecek her türlü organizmayı avlayıp yok etmektedirler.

 

Zayıf bakteri dengesi, kan şekeri dengesizlikleri, şekerli yiyecekler tüketme isteğinin artmasına, kilo alımı, bağışıklık sisteminin zayıflamasına, yorgunluk hissinin artmasına ve sindirim sistemi rahatsızlıklarının yaşanmasına neden olabilir. Kefir vücudun florasına denge getirerek bu sorunları çözer.Mükemmel besin içeriği sayesinde şifa ve sağlık deposudur.

 

Düzenli kullanımı ile bağırsak rahatsızlıklarının giderilmesi, bağırsak hareketlerinin düzenlenmesine, gaz şikayetlerinin azalmasına yardımcı olur.

Evde kefir yapıyorum :

 

kefir mayası ( oda sıcaklığında olmalı)

Günlük süt  keçi veya inek sütü kullanabilirsiniz( oda sıcaklığında )

cam şişe

Üzerini kapatabileceğiniz hava almasını sağlayan bir kapak veya peçete ile kapatabilirsiniz

 

Gün ışığından uzak, karanlık bir ortamda muhafaza edin. Mayalanma sürecinde 1-2 kez tahta kaşık yardımı ile karıştırın.

Mayalanma bittikten sonra süzerek kefir tanelerini ayırın.Süzerken metalle temas ettirmeyin

Afiyet olsun.